HTML

Állandó oldalak

Köz-Pont

A Köz-Pont egy olyan hely, egy olyan Közösségi Pont ahol a közösséget érintő döntésekben részt venni akarók találkozhatnak, informálódhatnak, alakíthatják a környezetükről születendő döntéseket, de lehet egy olyan hely is, ahol egyszerűen csak jó lenni.

Friss topikok

LMP Klub 2011 október 12-én, szerdán

2011.10.10. 13:10 VAttila

szilagyi_peter.jpgAz Önkormányzatiság az LMP önkormányzati koncepciójának tükrében

 2011 október 12-én, szerdán

17:00 - Szilágyi Péter, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón ismerteti az LMP Önkormányzati Koncepcióját
17:30 - LMP Klub az önkormányzatiság témakörében

Várunk szeretettel, minden érdeklődőt!

 

 

Alapelveink


Az LMP alkotmánykoncepciója az önkormányzati rendszer változtatásának irányait, a megőrzendő értékeket és az LMP számára fontos új értékeket elvi alapvetésként már tartalmazza, fontosnak tartjuk ezekre itt is felhívni a fi gyelmet.

Az önkormányzati rendszer továbbfejlesztése szempontjából már alkotmányi szabályozás szintjén is kiemelt jelentőségűnek tartottuk volna

  • az állampolgári részvétel erősítését,
  • a helyi „hűbéri” viszonyok megszüntetését,
  • a helyi közösségek önrendelkezési szabadságának megvalósítását.


Mindezeket az LMP három fő alapelvének az igazságosság, a fenntarthatóság és a részvétel elvének következetes érvényesítésével látjuk megvalósíthatónak.

Fenntarthatóság:
A helyi önkormányzatok működésük során mindig legyenek kötelesek gyelembe venni a jövő generációinak érdekét, a településfejlesztés során csak a fenntarthatóság elvének megfelelő beruházásokat támogathassanak.

Igazságosság:
Az egyetemes közszolgáltatásokhoz és az emberi méltóság megtartásához szükséges közszolgáltatásokhoz biztosítani kell az egyenlő esélyű hozzáférést.

Részvétel:
Az állampolgári részvétel a közösséget érintő döntésekben alkotmányos alapjog kell legyen. Rögzíteni kell, hogy a közvetlen és közvetett hatalomgyakorlás mellérendelt formái a demokratikus hatalomgyakorlásnak.

Átláthatóság:
A sajtószabadság helyi érvényesülése tekintetében a helyi önkormányzatot terhelje intézményvédelmi kötelezettség. A képviselő-testületi ülések nyilvánosságát a közpénzekkel, közvagyonnal történő gazdálkodással összefüggő okból korlátozni ne lehessen. A helyi önkormányzatnak legyen kötelessége, hogy szabad és könnyen áttekinthető hozzáférést biztosítson a helyi rendeletekhez és képviselő-testületi határozatokhoz.Az országgyűlési képviselői és a polgármesteri (megyei közgyűlési elnöki) megbízatások legyenek összeférhetetlenek.

A városi, megyei önkormányzatok esetében a polgármesteri, alpolgármesteri, elnöki és alelnöki tisztségeket csak törvényben meghatározott számú, egymást követő ciklusban lehessen betölteni. A közigazgatás pártatlan működése érdekében a kormánymegbízottak tekintetében ki kell mondani az összeférhetetlenséget a képviselői megbízatással.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-pont.blog.hu/api/trackback/id/tr743291644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása